Purdue University Mackey Athletic Facility

Client: Office of the University Architect
Location: West Lafayette, IN

The recently rebuilt athletic complex at Purdue University is located immediately upstream of the main campus, and presented a unique opportunity to incorporate stormwater features that would reduce campus flooding, improve water quality, and promote campus greening. This project is a first major initiative under Purdue's commitment to sustainability and water. Meliora led a design team in the development of nearly three acres of stormwater infiltration beds located beneath the Purdue Boilermakers' football practice fields. Constructed in 2009, the first phase provides stormwater management for much of the existing upper campus, and includes bioswales, rain gardens, and water quality inlets. In summer 2010 the Ross-Ade Stadium parking lot will be retrofit to incorporate tree pits for stormwater management and heat island reduction. A new bioswale will provide water quality improvement for parking lot and road runoff, as well as creating a much needed landscape amenity along the north entrance to campus. Detailed hydraulic modeling of the new stormwater elements has been developed using the EPA Stormwater Management Model (SWMM).